NMBU klient og nyheter

Hva må jeg gjøre før jeg får NMBU på min pc?

Før du får pcen din reinstallert til NMBU er det noen punker du bør gå igjennom slik at oppgraderingen går raskt og enkelt.

Last ned kartleggings skjema

1. Software

Siden det meste av software i NMBU blir installert på en ny måte via Application Catalog (programkiosk) (se nyheter i NMBU), må programmet også bli registrert i programkiosk. Dette er en prosess som er litt tidkrevende som IT-avdelingen gjør. Det er derfor viktig at program som skal brukes i NMBU blir «meldt inn» til it@nmbu.no slik at de kan komme inn i programkiosken. Du kan allerede i dag logge på Remote Office og åpne adressen: https://sccm01.nmbu.no/CMApplicationCatalog. Finner du ikke programmet du trenger, meld det inn allerede i dag. Det er også viktig at man finner frem sin egen programvare/lisenser (cd’er, minnepenn, nedlastede programmer), så det ligger klart før vi kommer å reinstallerer.

2. Sikre data

Siden pcen din blir reinstallert vil alle data som er lagret lokalt slettes. Derfor må du sørge for at disse er kopiert til et nettverksområde (Z:).

3. «Andre IT relaterte ting»

Er det andre behov, som større harddisk, mer minne, flere skjermer, andre tingen med pc-utstyret, gammelt pc-utstyr som skal fjernes osv er det kjekt å ta dette samtidig med oppgraderingen.

Nyheter I NMBU:

Lync

NMBU vil etterhvert bytte ut alle telefonapparatene og erstatter disse med Lync. Lync er et program som er installert på din NMBU pc og som vil fungere som telefon. Men i motsetning til en vanlig telefon, har Lync også støtte for videokonferanse, Lync-møter, dele skjermbilde og presentasjoner og sende meldinger. Lync fungerer så lenge du har nett. Dette betyr at du kan ta med deg «kontortelefonen» og alle andre funksjonene til Lync hvor som helst i verden. Med Lync kan du lett sette opp viderekobling til andre telefonnummer og Lync leser også kalenderstatusen, slik som før. For mer informasjon se:

Og NMBU sine sider:

DirectAccess

I NMBU er det ikke lenger noe VPN men isteden er en ny teknologi som kalles DirectAccess. DirectAccess kan sees på som en moderne versjon av VPN. Med DirectAccess er du alltid tilkoblet NMBU sitt nettverk. Du får tilgang til alle NMBU sine tjenester hele tiden og du når fellesområdene og hjemmeområdene. Du trenger ikke koble til for å bruke DirectAccess. DirectAccess er alltid tilkoblet så lenge pcen har nett. DirectAccess blir ikke sperret av nettverk eller brannmurer (slik eks VPN er sperret på NMBU-gjest nettverket). All data er kryptert og du får en fullverdig IT-støtte. DirectAccess er tilgjengelig for alle pcer som oppfyller kravene i IS-104, se kapitel sikkerhet.

Folder Redirection

«Folder Redirection» er en synkroniseringsfunksjon i Windows som automatisk kopierer dine data til ditt hjemmeområde.
Som standard vil «Folder Redirection» være satt på for «Documents» og «Favorites» mappene på alle NMBU klienter du benytter.
Når maskinen din er koblet til NMBU sitt nettverk og du lagrer filer til disse mappene, lagres filen direkte på serveren hos NMBU. I tillegg legges en kopi lokalt i mappen «Documents» eller «Favorites». Det samme gjelder når du ikke er på NMBU men har internett tilkobling. Jobber du med filer når du ikke er koblet til nett vil disse blir lagret lokalt for så å bli synkronisert opp mot NMBU sine serverne når du er koblet til nett eller tilbake på NMBU sitt nettverk. Det er alltid den nyeste filen som vinner. OBS har du valgt å ikke ha en standard NMBU pc, vil du ikke få synkronisert filene annet enn når du er koblet til NMBU sitt nettverk. For mer informasjon se:
https://support.nmbu.no/it-dokumentasjon/folder-redirection/

Programkiosk.

I NMBU vil du ha tilgang til alle NMBU sine program direkte fra pcen din (Dette gjelder kun hvis flere enn 5 stk. bruker samme programmet). Du trenger ikke selv lenger håndtere cder, koder, få admin tilgang osv, alt dette ordner IT-avdelingen. Eneste du du trenger å gjøre er å finne programmet i programkiosken og trykke «install», så går alt av seg selv. For betal program og program med spesielle betingelser må fremdeles disse kravene være oppfylt. Ved hjelp av DirectAccess fungerer programkiosken fra hvor som helst i verden. For mer informasjon se:
https://support.nmbu.no/it-dokumentasjon/programvare-ansatt/

RemoteOffice.

Fra Remote Office når en Agresso. Remote Office ikonet som ligger på ditt skrivebord gjør at du får tilgang til RemoteOffice hvor som helst i verden utenat du behøver gjøre noe annet enn å klikke på ikonet. For mer informasjon se:
https://support.nmbu.no/it-dokumentasjon/remote-office-windows/

Arkivsystem

I NMBU er det Public360 som er arkivsystemet. I fra en NMBU pc vil du ha direkte tilgang til Public360 fra alle Office-produktene. Denne tilgangen har du fra hvor som helst i verden. For mer informasjon Public360 se arkivet egne sier:
https://support.nmbu.no/arkiv/

Windows 8.1

Som standard får alle Windows 8.1. Det er derimot noen pcen som oppfyller minimumskravet til NMBU, men som ikke har Windows 8.1 støtte. Disse får dessverre ikke Windows 8.1. Dette gjelder kun gamle pcer, så det kan være lurt å tenke på å få byttet pcen din, hvis den ikke støttet Windows 8.1. Er du usikker på om pcen din kan få Windows 8.1 ta kontakt.
Windows 8.1 er Microsoft sitt mest moderne operativsystem. Av nyhetene så er mye raskere oppstart, bedre støtte for nye enheter, bedre støtte for DirectAccess, Hyper-V støtte (støtte for virtuelle pcer) og optimalisert brukergrensesnitt. For mer informasjon se:
http://windows.microsoft.com/nb-no/windows-8/features#personalize=startscreen

Sikkerhet

I NMBU er det bare et passord og dette bruker du til alt fra logge på pcene til Eduroam. I NMBU er det et høyere fokus på sikkerhet enn tidligere og det er utarbeidet informasjonssikkerhetspolicyer som er i tråd med gjeldene lover og forskrifter. For mer informasjon om hvordan dette kan påvirke deg, se:
https://support.nmbu.no/it-dokumentasjon/informasjonssikkerhetspolicy-for-nmbu/

NMBU sitt IKT reglement finnes her:
https://support.nmbu.no/it-dokumentasjon/ikt-reglement-for-nmbu/

Viktig informasjon vedr overgang fra NVH til NMBU klient. Arbeidet er godt i gang.
Punkt 1 til 3 på listen kan en gjøre allerede i dag. Spesielt punkt nr 1 er viktig at blir gjennomført i godt tid før en trenger programmet.

Vi tar kontakt før akkurat «DIN» pc tas, men fint om alle forbereder seg.

Mvh

NMBU-IT